Lezen stimuleren met de boekentrap

In onze school gaan we de klasmuur tussen onze beide klassen wegnemen. In ons lokaal willen een grote zittribune van 5 meter maken waar we goed les kunnen geven en waar we achteraan een fantastische jeugdbibliotheek kunnen maken. We hebben al heel wat auteurs en partners die ons project mee ondersteunen.

Educatie

Created by :

VBS Terbank

Location:

Leuven, België

Support this fundraiser by connecting a new fundraiser to it. All donations will be assigned to the top level fundraiser.

Na lang twijfelen hebben ook wij beslist te starten met co-teaching.   We geloven dat we beter onderwijs op maat kunnen bieden als we met twee voor de klas staan.   De klasmuur tussen onze beide klassen wordt in juli uitgebroken en zo maken we een groot leslokaal.    We hebben echter nood aan een duidelijk instructielokaal waar we efficiënt en doelgericht kunnen lesgeven en differentiëren.   

Onderzoek heeft ook aangetoond dat er een grote noodzaak is aan een sterke leescultuur bij onze kinderen. Ons onderwijs scoort erg slecht bij internationaal onderzoek naar leesplezier en peilingsproeven begrijpend lezen. Dagelijks lezen we samen in onze klas een kwartier lang. Hier ervaren we al de eerste positieve effecten van.

Het zou fijn zijn als we op school een stimulerende en krachtige leesomgeving kunnen creëren. Zo is het idee van onze boekentrap ontstaan. 

De bieb als passieve boekenopslag is verleden tijd: ontmoeting en interactie staan nu veel meer centraal.  Onze boekentrap biedt de kinderen veel meer dan een passieve opslagplaats voor boeken.  In het lokaal krijgt het een centrale plaats waar kinderen samen op verhaal kunnen komen.  Door de vormgeving van het meubel met de trappen creëren we heel wat mogelijkheden om boekbesprekingen, woordkunsten, theatervoorstellingen, voorleesmomenten,… tot hun recht te laten komen. 

Aan de voorzijde maken we drie treden waar onze kinderen gezellig samen kunnen lezen.  De onderste trede bestaat uit een viertal verplaatsbare elementen die we dynamisch kunnen gebruiken in onze lespraktijk. Deze losse elementen herbergen ook persoonlijke bakjes waar de kinderen hun boeken kunnen bijhouden.  Aan de achterzijde vinden we een bibliotheek met een indrukwekkende lengte van 5 meter! Daar kunnen we alle boeken aantrekkelijk en thematisch aanbieden.  Er is ook voldoende ruimte om steeds boeken in de kijker te zetten. 

Als valbeveiliging maken we achteraan op de bovenkant een venster met plexi-platen waar inschuifbare decors in passen. Telkens de kinderen een boek gelezen hebben, kleuren ze een papieren vorm.  Al deze sjablonen vormen samen een prachtig geheel.  Hierdoor worden de kinderen uitgedaagd om samen de volledige boom te vullen met gekleurde blaadjes in de herfst, bloesems in de lente, sneeuwvlokken in de winter,…   Door deze vormgeving zal het meubel elk jaar(getijde) terug een actief meubel zijn dat steeds opnieuw uitnodigt tot interactie met boeken en met elkaar.

Als materiaal kiezen we voor veilig en duurzaam materiaal (berkenfineer) voor alle zichtbare delen van de trap. De bibliotheek aan de achterkant fleuren we op met kasten en schuifjes in felle kleuren. De faculteit Letteren van de KULeuven helpt ons met het samenstellen van een actueel en stimulerend aanbod jeugdliteratuur. 

Er zijn heel wat jeugdauteurs die ons project steunen, waardoor dit een echt waardevol project is. De meeste van deze auteurs zijn ook bereid om naar ons groot boekenfeest met de inhuldiging van de boekentrap te komen op 27 september 2019.  Onze boekentrap kan het symbool worden van een krachtige leer- en leesomgeving op onze school.

  


Voor onze sponsors hebben de kinderen heel wat rewards klaar die ze heel graag willen uitdelen:


Voor €10 of meer

een drankje en hapje op onze openingsreceptie en boekenbeurs op 27 september 2019 met verschillende 

jeugdauteurs zoals Saskia Goeminne, Kolet Janssen, Mathilda Masters, Stefan Boonen, Kim Crabeels,...


Voor €20 of meer

kleine MDF-sponsortegel door de leerlingen zelf vervaardigd in Fablab Leuven

+ drankje en hapje op onze openingsreceptie


Voor €30 of meer

workshop knutselen met boeken voor kinderen van 6 tot 12 jaar

+ drankje en hapje op onze openingsreceptie

+ kleine MDF-sponsortegel


Voor €50 of meer

sponsortegel met vermelding van uw naam/bedrijf op de zijkant van onze bibliotrap

+ drankje en hapje op onze openingsreceptie

+ kleine MDF-sponsortegel

+ kinderworkshop knutselen met boeken


Voor €75 of meer

gegraveerde sponsortegel in blauwsteen door de leerlingen gemaakt in Fablab Leuven 

+ drankje en hapje op onze openingsreceptie

+ kinderworkshop knutselen met boeken

+ gepersonaliseerde sponsortegel op de boekentrap


Voor €100 of meer

boekenbon van 10 euro bij boekhandel Boekarest in Leuven

+ drankje en hapje op onze openingsreceptie

+ kinderworkshop knutselen met boeken

+ gegraveerde sponsortegel in blauwsteen

+ gepersonaliseerde tegel op de boekentrap


Voor €150 of meer

uniek fotoboek met foto’s van alle stappen van het tot stand komen tot het boekenfeest

+ drankje en hapje op onze openingsreceptie

+ kinderworkshop knutselen met boeken

+ gepersonaliseerde tegel op de boekentrap

+ gegraveerde sponsortegel in blauwsteen

+ boekenbon van 10 euro bij boekhandel Boekarest
Hopelijk kunnen we er allemaal samen een keitof project van maken!