De Zwerfieman

Zwerfieman ruimt zwerfvuil op!

Maatschappij

Created by :

De Zwerfieman

Location:

Netherlands, Netherlands

Support this fundraiser by connecting a new fundraiser to it. All donations will be assigned to the top level fundraiser.

IS HET EEN BOER? EEN AGENT? NEE, HET IS ZWERFIEMAN!


Wat is het probleem?

Een bierblikje dat je tegemoet schittert. Een autoband. Die spreekwoordelijke ene schoen. Chipszakken, sigarettenpakjes, drinkbekers, frisdrankflessen. De bermen langs de Nederlandse wegen en paden zijn ware vuilnisbelten. Je ziet de rommel vaak ook tientallen meters ver in een akker of weiland liggen. Veel gemeentes hebben geen beleid om dit zwerfvuil eens in de zoveel tijd op te ruimen.

Schande! Maar ja, wat doe je eraan.

Als Zwerfieman wil ik er iets aan gaan doen. Om te beginnen ga ik elke week een traject van ongeveer 4 km opruimen. Dat levert een vuilniszak op vol 'zwerfie', zoals zwerfafval door sommigen liefkozend wordt genoemd.

Wat wil je van ons?

Dat kost tijd, die ik dus niet meer kan besteden aan mijn praktijk als freelance journalist. Daarom hoop ik dat de crowd mij wil betalen, met een groot aantal kleine bijdragen. Hoe meer ik krijg, hoe meer ik opruim. Dat geeft me ook het gevoel dat mijn werk gewenst is en gewaardeerd wordt. Op mijn beurt zal ik mijn donateurs precies op de hoogte houden van wat ik doe, met gps-gegevens, foto's en statistieken over welke merken het meest in de berm zijn aangetroffen. Dat laatste kan misschien dienen als drukmiddel om bedrijven te laten meebetalen aan het opruimen van de troep die ze mede zelf veroorzaken.

Waar betalen we voor?

Die 4 km kosten mij ongeveer twee uur, inclusief reistijd en inleveren bij de gemeente (gewoon toevoegen aan mijn eigen huisvuil zal door de hoeveelheid geen optie zijn). Daarnaast is er tijd nodig om de donateurs en de sociale media op de hoogte te houden, zodat het idee levend blijft en zich hopelijk verspreidt. Ik wil het niet laten bij één jaar, dan weten jullie dat alvast.

Hoeveel heb je nodig?

Mijn tarief als journalist is ongeveer €500 per dag. Als Zwerfieman werk ik voor de helft. Voor het streefbedrag van 6000 euro werk ik dus 24 dagen, dat is twee dagen per maand of een halve dag per week. Dat levert dan twéé vuilniszakken per week op. Die extra twee of drie dagen iedere maand werk ik gewoon door; wel ga ik soms met vakantie. Die dingen strepen we tegen elkaar weg.Daarmee ben ik waarschijnlijk een relatief dure vuilnisman maar aan de andere kant: belasting en onkosten (zoals reiskosten en het gemeentelijke afvalinlevertarief) moeten er nog vanaf. Bovendien is er niemand anders die dit opknapt. 

Hoeveel moet ik geven?

Het genoemde streefbedrag van 6000 euro (12 x 500) is voor een jaar. Dat is dus goed voor een jaar lang een halve dag in de week. Het is helemaal aan jou welk deel daarvan je voor je rekening wilt nemen. Ik verwacht voor dat bedrag 100 volle vuilniszakken uit de natuur weg te kunnen halen. Welk deel daarvan wil je bekostigen?

Wanneer begin je?

Ik ga niet zitten wachten op geld. Ik ben al begonnen, twee uur per week, een dag in de maand. Zie de accounts 'zwerfieman' op Facebook en Twitter. Halen we de helft van het doel, 3000 euro, dan ga ik al de beoogde twee dagen per maand werken ofwel een halve dag per week. Is het eerste doel van 6000 euro bereikt, dan begin ik alvast aan de tweede halve dag per week, tot die ook volledig wordt betaald, enzovoort. Ik werk dus altijd vrijwillig meer dan waar ik voor word betaald.

Wat als het geld binnenstroomt? Je kunt geen 10 dagen per week werken.

Ik ben bezig een stichting op te richten, Stichting De Zwerfieman, die ook anderen kan inhuren om dit werk te doen. Dat is een fantastisch langetermijndoel: een door de crowd gefinancierde zwerfafvalopruimdienst. Die ook bij gemeenten zeurt om subsidie en bij de Tweede Kamer om betere wetten zoals meer statiegeld en bestraffing van de veroorzakers van zwerfvuil. Help het mogelijk maken!

Waar ben je actief?

Om te beginnen in de Gelderse Achterhoek, mijn woonomgeving. Wie 500 euro doneert, kan mij of mijn Stichting één keer laten komen om 4 km ergens in Nederland op te ruimen (maximaal 1 volle vuilniszak).

Verder nog beloningen?

Voorlopig niet. Dat kost tijd, die ik liever besteed aan zwerfvuil rapen. Daar ging het toch om? Ik ben ervan overtuigd dat mijn donateurs het daarmee eens zijn. Anders hoor ik het wel.

Ik woon elders, waarom zou ik betalen voor het schoonmaken van de Achterhoek?

Het hoeft niet, ik vraag het alleen. Het gaat niet alleen om de wegen in mijn regio, het gaat ook om het probleem van 'zwerfie'. Als mijn initiatief aanslaat, kan het zich via mijn Stichting uitbreiden naar de rest van Nederland. Dat help je dus ook realiseren.

Ik wil in mijn eigen buurt als Zwerfieman beginnen.

Dat is een prima idee. Ga afval rapen, vraag er voor mijn part geld voor via een doneeractie. Maar een Stichting De Zwerfieman komt er dus al. Als je wilt samenwerken, neem contact op.