Reis Antananarivo - Ankarana

Voor onderzoek naar de Tropidophora cuveriana

Dieren

Created by :

SnailCorner

Location:

Netherlands, Netherlands

Connected to:

SnailCorner
€ 0 of € 700
0% funded
Closed

Support this fundraiser by connecting a new fundraiser to it. All donations will be assigned to the top level fundraiser.

Als eigenaar van de 'SnailCorner', een bedrijf dat onderzoek doet naar het gedrag en voortplanting van (voornamelijk Afrikaanse) slakkensoorten ben ik in aanraking gekomen met de Tropidophora cuveriana. Een slakkensoort die enkel voorkomt op het eiland Madagaskar.

Ik raakte gefascineerd door de bijna prehistorische vorm van de schelp en bijzondere lichaam wat doet denken aan een klein olifantje, met een slurfje en kleine oogjes aan de zijkant van het hoofd (iets wat bij landslakken erg zeldzaam is daar deze meestal de oogjes bovenop de lange tentakels hebben)

Met de SnailCorner bezoek ik regelmatig exotische dierenbeurzen om mensen kennis te laten maken met Afrikaanse landslakken. De Tropidophora cuveriana wordt op deze beurzen regelmatig verkocht als huisdier.In onze steeds groter groeiende slakkengroepen op Facebook komt de soort ook steeds vaker voorbij...Echter weet niemand hoe deze soort in gevangenschap gehouden dient te worden en de dieren sterven binnen enkele dagen tot maanden.

Uiteraard ben ik zelf op onderzoek uitgegaan naar de Tropidophora cuveriana en kwam hierbij tot de ontdekking dat er erg weinig is gedocumenteerd. De beschikbare informatie beperkt zich tot het uiterlijk van de schelp, enkele vindplaatsen en dat er lange tijd is gedacht dat deze slakken uitgestorven waren!

Nergens staan beschrijvingen van hun natuurlijke gedrag en leefomgeving, voortplanting...Je zou met deze informatie kunnen bedenken dat deze slakken dus niet veel voorkomend zijn, en wellicht op uitsterven staan. Waarom worden deze beestjes (of enkel hun schelp) dan nog geëxporteerd en geïmporteerd?

Graag zou ik met dit onderzoek een duidelijker beeld vormen over de Tropidophora cuveriana, in hoeverre wordt deze soort daadwerkelijk bedreigd? Is het nodig dat zij in bescherming worden genomen?Wat is hun natuurlijke leefomgeving en hoe is het natuurlijke gedrag? Kunnen de slakken die al in gevangenschap leven of de komende tijd nog geïmporteerd gaan worden gered worden met meer informatie hierover?

Voor dit onderzoek reis ik in December af naar Madagascar.

Ik ben op zoek naar donateurs die mijn financieel willen steunen met de reis van Antananarivo (waar ik zal landen met het vliegtuig vanuit Nederland) naar Ankarana (het gebied waar deze soort leeft)