Evenement   

Created by :

VšĮ Lituanicos institutas

Location:

, Lithuania

Project Lituanica 2023

Darius en Girėnas zijn de helden van de Litouwse natie die zonder hen al nauwelijks voorstelbaar is geworden. Op 15 juli 1933 vertrokken ze vanuit New York voor de transatlantische vlucht die ze aan Litouwen opdroegen en hun onafhankelijkheid herwonnen. Ze vlogen met de oranje Lituanica- remade van Bellanca CH-300 Pacemaker (1929) over Noord-Amerika naar Newfoundland, overwonnen de sluwe Atlantische Oceaan, het grootste deel van Europa verloor echter hun leven slechts enkele kilometers van hun doel.


De vlucht van Lituanica is het symbool geworden dat gekoesterd en verdedigd moet worden. Duizenden jongens werden genoemd door Darius en Girėnas, de namen Darius, Girėnas en Lituanica zijn op honderden verschillende manieren vereeuwigd, 10 Litas bankbiljet in nationale valuta met afbeeldingen van Darius en Girėnas werd uitgegeven.


Het project Lituanica 2023 is gewijd aan de bescherming en verankering van de herinnering aan Darius en Girėnas en het behoud van de vluchtherinneringen van Lituanica, niet alleen in de legende. We nodigen u uit om te doneren aan PE (Public Enterprise) Lituanicos Institutas . Uw bijdrage is bedoeld voor de aankoop van een antieke Bellanca en de voorbereiding daarvan op een transatlantische vlucht.


Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van de vlucht van Darius en Girėnas is PE Lituanicos Institutas van plan terug te keren naar de gouden eeuw van de luchtvaart en in 2023 de Atlantische Oceaan over te steken met een remade en voorbereid te zijn op een transatlantische vlucht Bellanca over de route New York - Kaunas.


Het 90-jarig jubileum van de vlucht van Darius en Girėnas wordt zoals altijd op een zeer plechtige manier gevierd - waarbij dezelfde bekende feiten worden herhaald. Maar is het mogelijk iets nieuws te zeggen terwijl we zelfs acht decennia geleden niet alles wisten? Ja het is mogelijk.

Support this fundraiser by connecting a new fundraiser. All donations are awarded to the parent fundraiser.

Anonymous 5 months ago
€10
Antanas 6 months ago
€12
Antanas 7 months ago
€10
Anonymous 8 months ago
€50
Anonymous 5 months ago
€10
Antanas 6 months ago
€12
Antanas 7 months ago
€10
Anonymous 8 months ago
€50