Educatie   

Created by :

Raffaele Magaldi

Location:

Leiden, Netherlands

De stille helden

Invoering

(info v slovenčine: http://www.november89.eu)

Sinds 2009 houdt de Civic Association "Nenápadní Hrdinovia" (de stille helden) zich bezig met het stimuleren van studenten van middelbare scholen in heel Slowakije om binnen hun families en hun lokale gemeenschappen onderzoek te doen naar de impact van het communistische regime en zijn wreedheid op het dagelijks leven. Ze doen dit door iemand te vinden die de hardheid van het regime moest doorstaan. Voormalige politieke gevangenen die een standpunt innamen tegen het regime door niet aan zijn eisen te voldoen. Gevangen, gemarteld (zowel fysiek als mentaal), beledigd, gaven ze hun geweten niet op en gaven ze een voorbeeld voor de mensen om hen heen. Dit zijn de Silent Heroes. Sinds de oprichting van de vereniging zijn meer dan 200 verhalen verzameld. Het doel is niet alleen om de verhalen bloot te leggen, maar ook om de dankbaarheid te uiten die deze helden te danken hebben aan wat ze deden en waar ze voor stonden; aan de andere kant worden de studenten vaak veranderd door de ervaring en het begrip van de diepe connectie die bestaat tussen hun Silent Heroes en de vrijheid van vandaag maakt ze zich meer bewust van hun waardigheid als mens en van hoe het belangrijk is om de herinnering levend te houden en te vertellen deze verhalen.


Educatie en bewustzijn

De studenten die elk jaar aan het evenement deelnemen, leren objectief onderzoek te doen door toegang te krijgen tot bronnen zoals archieven, politiedossiers, openbare documenten, enzovoort. Ze praten rechtstreeks met hun Silent Heroes of hun naaste familieleden. Ze worden aangemoedigd om de omstandigheden te begrijpen die zo anders zijn dan die ze in hun eigen leven ervaren. En ze leren het verhaal te vertalen zoals het door de helden wordt verteld in een vorm die gemakkelijker te begrijpen is voor hun leeftijdsgenoten. Ze worden altijd diep geraakt door de verhalen die ze horen en door de gevoelens van de mensen waarmee ze in contact komen. Vaak veranderen ze hun houding ten opzichte van het recente verleden van Oost-Europese regimes en realiseren ze zich dat ze de feiten die ze ontdekken actief moeten verspreiden. Wist je dat werkkampen systematisch werden gebruikt in communistisch Tsjechoslowakije, naar verluidt om de gevangenen te "heropvoeden" zodat ze actieve bouwers van de communistische samenleving konden worden? Hoewel ze door hetzelfde regime werden genoemd als 'mannen die voor liquidatie bestemd zijn'. Zelfs als ze zich "bekeerden" tijdens de gevangenis, werden ze nog steeds vervolgd en lastiggevallen totdat het regime in 1989 viel. Tot zover de algemene mening dat "communisme niet zo slecht was". We moeten die verhalen horen. We hebben onze jongere generatie nodig om te begrijpen wat er is gebeurd, en we kunnen hen de kans bieden in contact te komen met jonge mensen zoals zij, die een belangrijk deel van hun vrije tijd aan dit streven hebben besteed. Het is een geweldige kans om een idee van modern Europa te promoten dat lijkt op dat van de Founding Fathers.

Andere initiatieven

In Slowakije organiseert de Civic Association conferenties, exposities en vergaderingen om de informatie zoveel mogelijk te verspreiden. Vrijwilligers bezoeken scholen bij speciale gelegenheden om specifieke presentaties te geven over zaken als de kaarsmanifestatie, die in 1988 wereldnieuws maakte, of de invasie in 1968 door de legers van het Warschaupact. Veel jonge mensen die hebben deelgenomen aan de jaarlijkse evenementen, zijn erg blij om mee te werken aan de organisatie van verdere initiatieven. En een zeer belangrijk project dat we naar een volgend niveau hopen te brengen, door het fulltime open te houden, is het Museum of Crimes and Victims of Communism.


De stille helden in Nederland

Dit is het evenement waarvoor deze crowdfunding-campagne is geboren. We hebben met het Stedelijk Gymnasium in Leiden afgesproken om een kleine groep Slowaakse studenten te brengen om hun werk voor hun Nederlandse collega's te presenteren. Het is heel opwindend en bemoedigend om te zien dat de school onze visie deelde en was blij een indeling te vinden die gunstig is voor beide groepen. Het evenement vindt plaats op 8 mei (vrijdag). We willen de delegatie uit Slowakije van fatsoenlijke accommodatie, eten kunnen voorzien en natuurlijk laten zien wat Nederland speciaal maakt! Ze komen tenslotte wanneer de tulpenvelden in de Bollenstreek zo mooi zijn. We hebben de steun van de Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers (www.sgtrs.nl). Uw gulle aanbod zal ons helpen ervoor te zorgen dat we de studenten, hun leraren en de Silent Heroes-vereniging de dankbaarheid kunnen uiten die ze verdienen. En als we het doel bereiken, zullen eventuele extra donaties door de Vereniging worden gebruikt voor de andere projecten. We zijn dankbaar voor uw interesse en steun voor onze zaak.
De Silent Heroes waren mensen die niet bezweken aan communistische terreur en vervolging en een voorbeeld waren voor de mensen om hen heen. Ze verdienen het om geëerd en herinnerd te worden, en hun verhalen kunnen nog veel leren. Van Slowaakse studenten tot studenten in heel Europa.
€ 885 of € 3.000
29.5% funded
Closed

Support this fundraiser by connecting a new fundraiser. All donations are awarded to the parent fundraiser.

Laura&Paul a year ago Bravo!
€20
Carole a year ago Thank you for such an initiative
€25
Marco a year ago
€30
Anonymous a year ago
€15
Laura&Paul a year ago Bravo!
€20
Carole a year ago Thank you for such an initiative
€25
Marco a year ago
€30
Anonymous a year ago
€15