IJswalvis Poolwinter Expedities

Om de raadselachtige IJswalvissen te beschermen is onderzoek dringend noodzakelijk We gaan daarom zes jaar lang iedere poolwinter op expeditie met een speciaal ijsschip. Naast financiering door de overheid, bedrijfsleven en 'goede doelen' zoeken we een groot maatschappelijk draagvlak. Daarom: word ook ICEWHALER.

Natuur & milieu

Created by :

Icewhale Foundation

Location:

Groningen, Nederland

Support this fundraiser by connecting a new fundraiser to it. All donations will be assigned to the top level fundraiser.

3 days ago


Poolwinter IJswalvis expedities: WALVISVAART 2.0


Om de raadselachtige IJswalvissen te kunnen beschermen is onderzoek dringend noodzakelijk en daar hebben we uw steun voor nodig.

We gaan onderzoeksexpedities organiseren naar het onbekende leefgebied van de IJswalvissen gedurende zes opeenvolgende poolwinters. Een bemanning van zes 'ijsnauten' verblijft dan telkens vier tot vijf maanden met een speciaal expeditieschip in het poolijs om het gedrag en de leefwijze van de IJswalvissen te onderzoeken.


IJswalvissen oftewel Groenlandse walvissen zijn kolossale dieren van 100.000 kilo die meer dan 200 jaar oud kunnen worden. Het is het op een na grootste dier van de wereld (na de Blauwe Vinvis). Maar desondanks is de IJswalvis een bijna vergeten diersoort. Na drie eeuwen walvisjacht, gedomineerd door Nederlandse walvisvaarders, zijn de dieren zeldzaam geworden en nog grotendeels onbekend. Vermoed wordt dat de dieren zich voortplanten in de donkere poolwinter en daarom hun complexe walvissongs laten horen, maar niemand heeft dit ooit nog waargenomen of bevestigd.


Onderzoek naar hun leefwijze en leefomgeving is urgent omdat de IJswalvis gebonden is aan het noordpoolijs dat door klimaatverandering snel verdwijnt. Daardoor neemt niet alleen het leefgebied van de IJswalvissen af, maar krijgen jonge dieren ook steeds vaker te maken met aanvallen door Orca's die het nieuwe 'ijsvrije' poolgebied intrekken. Door het smelten van het poolijs ontstaan nieuwe scheepvaartroutes langs de rand van het pakijs, dwars door het leefgebied van de IJswalvissen. Doordat IJswalvissen communiceren met de meest complexe en gevarieerde diergeluiden die er op de wereld bestaan, zijn ze vermoedelijk erg kwetsbaar voor verstoring door scheepslawaai.

Samen met onze ICEWHALERS willen we ervoor zorgen dat de IJswalvis algemeen bekend wordt en uitgroeit tot "Icon of the Arctic".   

De expedities willen we laten financieren door overheid, bedrijfsleven en goede-doelenfondsen. Daarnaast zoeken we een zo groot maatschappelijk draagvlak. Daarom: word ook ICEWHALER!


Herman Sips, Icewhale Foundation

info@icewhale.nl www.icewhale.nl
Na twee dagen "crowdfunding" al tien donateurs.

Dank je wel ICEWHALERS.

We zijn nog maar net gestart met de 'crowdfunding' en we hebben al tien donaties ontvangen.

Gisteren, zaterdag 4 mei, is er een groot artikel verschenen over de IJswalvis en de poolwinter-expedities in de wetenschapsbijlagen van het Algemeen Dagblad. (pdf te dowbloaden vanaf www.icewhale.nl bij 'nieuws') Veel lezers zijn hier blijkbaar geboeid door geraakt en hebben verder gegoogled op "Icewhale Foundation' en hebben zo ook onze donatie-site gevonden.


Hartelijk dank ICEWHALERS voor de ondersteuning van de IJswalvis expedities die we willen organiseren om meer te weten te komen van deze even imposante als raadselachtige aan het poolijs gebonden diersoort.

Alle niet-anonieme donateurs ontvangen een persoonlijk bedankje over de mail.


ICEWHALERS die zich daarvoor hebben aangemeld op info@icewhale.nl ontvangen de Nieuwsbrief die we periodiek gaan uitbrengen met informatie over de voortgang van de expeditie-organisatie en het wel en wee van de noordpoolnatuur.