Help de Slachtoffers van de aardbeving in Lombok

Opnieuw zware aardbeving op Lombok. Tussendoor voelen de bewoners van het Indonesische eiland meer dan 300 naschokken. De paniek is elke keer groot. Help de bewoners en doe een donatie!

Noodhulp

Created by :

Rode Kruis

Location:

, Indonesië

Connected to:

Het Rode Kruis

Support this fundraiser by connecting a new fundraiser to it. All donations will be assigned to the top level fundraiser.

Aardbevingen blijven Lombok teisteren


--- UPDATE ----

De gevolgen van de aardbeving die het Indonesische eiland Lombok vanochtend trof, lijken mee te vallen. De aardbeving, met een kracht van 6,3, heeft vooral tot schade geleid. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

De beving leidde vanochtend her en der tot aardverschuivingen in heuvelachtige gebieden en tot paniek in dorpen. Een gemeentehuis is ingestort, motorfietsen zijn omgevallen en huizen en een moskee zijn beschadigd geraakt.


Precies twee weken geleden richtten een aardbeving van 7,0 en een serie andere bevingen verwoestingen aan op Lombok. 460 mensen kwamen om het leven en honderdduizenden mensen - zo'n 15 procent van de bevolking - raakten hun huis kwijt.

Dat er nu geen slachtoffers lijken te zijn gevallen, komt door de eerdere aardbevingen. "Mensen hebben geen huis meer om in te zitten en dus hebben ze geen huis dat boven hun hoofd kan instorten", zei correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar er is schade, ook op naastgelegen eilanden. Het was een stevige aardbeving."

De bewoners van Lombok worden moedeloos van de aanhoudende schokken. "Ze zullen hun huisjes moeten herbouwen, maar de vraag is hoe", zegt Maas. "Ze moeten nadenken over aardbevingsbestendige huizen. Nu zijn het huisjes met een paar betonnen paaltjes met daartussen bakstenen muurtjes. Die vallen meteen om." Een oplossing kan gevonden worden in houten huizen. Die zijn blijven staan.


De angst onder de bevolking is groot, zegt de Nederlander Joep Valize. Hij zet zich met een stichting in voor de wederopbouw van een dorpje bij de kustplaats Senggigi. "Ze leven nu op een veldje onder zeilen. Ze durven niet meer binnen te zitten."


--- EINDE UPDATE ---


Na de aardbeving op zondag 29 juli schrikt Lombok op zondag 5 augustus en op donderdag 9 augustus opnieuw op door zware aardbevingen. Tussendoor voelen de bewoners van het Indonesische eiland meer dan 300 naschokken. De paniek is elke keer groot. Zelfs gezinnen waarvan de huizen intact zijn, kiezen ervoor om buiten te slapen.

Het Indonesische Rode Kruis heeft als hoogste prioriteit mensen in moeilijk te bereiken gebieden te helpen met onder andere voedsel, water, kleding, dekzeilen en medische hulp.


Hulp in volle gang

Sommige gebieden zijn afgesloten van de buitenwereld door aardverschuivingen, omgevallen bomen en puin. Dit maakt het transport naar die gebieden een grote uitdaging. Mensen die er wonen, hebben in sommige gevallen nog helemaal geen hulp ontvangen. Het Indonesische Rode Kruis doet er alles aan om hen zo snel mogelijk te bereiken.

Gelukkig is er al veel opgeruimd en kamperen veel gezinnen aan de kant van de weg, wat hen zichtbaar maakt. Aan hen kunnen ze vrij gemakkelijk hulp bieden.

Maandag 6 augustus is er een vliegtuig geland met 25 ton aan hulpgoederen. Het Indonesische Rode Kruis verdeelt deze spullen nu onder de bevolking. Denk hierbij aan dekzeilen, slaapmatten, water, voedsel en medicijnen. De bevolking wordt actief bij dit proces betrokken: wat hebben ze nodig, zijn ze goed geïnformeerd, weten ze aan wie ze kunnen doorgeven dat ze iets missen, etc. Op deze manier brengen we ook in kaart wie we kunnen betrekken bij het herstel op de lange termijn.