Natuur & milieu   

Aangemaakt door :

Stichting Rowena Goes Ape

Locatie:

Rotterdam, Nederland

Waarom Go-Ape?


Bijna 10 jaar geleden begon ik als vrijwilliger te werken in het Chimpansee Complex van Stichting AAP in Almere. Elke vrijdag verzorg ik daar de geredde chimpansees. Dat doe ik nog steeds, zal ik ook blijven doen en is mijn favoriete dag van de week!


Bij AAP heb ik veel geleerd over de biologie en het immuunsysteem van mensapen, hoe ze te verzorgen en welk beleid te voeren in rescue centers.


Naar Afrika


Met alles wat ik geleerd had wilde ik vervolgens ook rescue centers gaan helpen in de natuurlijk leefomgeving van de chimpansee, mijn favoriete mensaap! Als vrijwilliger uiteraard. Inmiddels ga ik ook nog twee keer per jaar voor een maand naar rescue centers in Afrika. Niet meer om geredde chimps te verzorgen, dat kunnen ze daar zelf heel goed.


Ik help tegenwoordig vooral met de coördinatie en uitvoering van door mij geïnitieerde projecten. Met zogenoemde verrijkingsprojecten, het opzetten van campagnes voor het werven van fondsen, het schrijven van artikelen om de bewustwording te vergroten zowel op mijn eigen social media als die van rescue centers, waarop ik meestal dagelijks post. Ook maak ik veel video’s en foto’s om ‘het verhaal’ zo goed mogelijk te vertellen.


Brede onderliggende problemen


’Het verhaal’ gaat natuurlijk veel verder dan het redden en opvangen van chimpansees die serieus met uitsterven worden bedreigd.


Door stropers die uit zijn op ‘bush-meat’ of ze verkopen aan de handel in wilde dieren. Ja je leest het goed, over de hele wereld worden wilde dieren als huisdier gehouden, een miljarden industrie!


Maar de grootste bedreiging vormt de vernietiging van hun natuurlijke leefomgeving, vaak door de niets ontziende palmolie industrie en houtkap.


Naast wetten en handhaving zijn milieu-educatie en zogenoemde outreach programma’s nodig om de lokale communities in staat te stellen andere bronnen van inkomsten te verwerven.


Samenwerking


Ik werk vooral samen met rescue centers die naast opvang ook programma’s hebben ontwikkeld om de bredere onderliggende problematiek aan te pakken.


ik ben dan ook zeer vereerd dat de Pan African Sanctuary Alliance (PASA) mij heeft opgenomen in haar ‘family’ als erkenning voor mijn verdiensten voor Afrikaanse sanctuaries.


Supertrots ben ik verder op mijn samenwerking met de Sunday Foundation van de Rotterdamse filantroop Sander de Kramer. Sander heeft eigenhandig de weeskinderen gered die werkten als kindslaven in de diamantmijnen van Sierra Leone. Door daar scholen te stichten en ze daarmee een opleiding te geven. Dat dat niet zonder slag of stoot ging is te lezen in het fantastische boek ‘Chief Ouwe Dibbes’ van schrijver Jochem Davidse.


Door die samenwerking wordt er nu ook een conservatie lesprogramma gegeven op de zo'n 40 scholen die de Sunday Foundation in Sierra Leone heeft gesticht. Dit lesprogramma is ontwikkeld door Tacugama, een Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone, waar ik ook heel nauw mee samenwerk.


Help je mee de chimpansee te redden?


Ondanks dat er veel initiatieven zijn en worden ontwikkeld worden de chimpansees nog steeds ernstig bedreigd. Een dier met een DNA dat notabene 98% overeenkomt met dat van ons mensen en waar we nog veel van kunnen leren!


Dus ik ben nog lang niet klaar met mijn missie! Een missie waar ik met alles wat ik heb aan werk, passie, tijd en geld.


Ik krijg regelmatig hartverwarmende verzoeken van studenten en vrijwilligers die graag ook eens willen helpen in een rescue center. Die begeleid ik met adviezen en het leggen van contacten met een center waar ik goede ervaringen mee heb.


Wil jij ook mee helpen de chimpansee te redden? Dat kan al door hier te doneren, alle beetjes helpen! Dank voor je support!PS Ik heb een video bijgevoegd van de redding van een baby chimpansee in Sierra Leone in 2018 waar ik bij was. Er worden veel verweesde chimpanseetjes opgevangen nadat hun ouders zijn opgegeten of aan de wildhandel zijn verkocht. Te triest voor woorden.


https://www.facebook.com/rowenagoesape

https://www.instagram.com/rowenagoesape/

https://twitter.com/RowenaGoesApe

https://www.linkedin.com/in/rowenafaceeschaeffer/

https://go-ape.nl/€ 50

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.