Draag bij aan een school voor kansarme kinderen in Jakarta en bied 3 leerlingen een toekomst

Draag bij aan een school voor kansarme kinderen in Jakarta en bied 3 leerlingen een toekomst

Maatschappij

Created by :

Draag bij aan een school voor kansarme kinderen in Jakarta en bied 3 leerlingen een toekomst

Location:

Netherlands, Netherlands

€ 310 of € 300
103.3% funded
Closed

Support this fundraiser by connecting a new fundraiser to it. All donations will be assigned to the top level fundraiser.

Mijn naam is Jasper van Beurden en van 28 juni t/m 28 augustus ben ik in Indonesië voor een vrijwilligersproject, genaamd The Greatest Children. Samen met andere studenten van over de hele wereld geef ik Engels aan kansarme kinderen in Zuid-Jakarta. Via dit project kwam ik in contact met mensen van Saungelmu en zag ik hoe hard deze mensen onze hulp nodig hebben. Daarom heb ik besloten een crowdfunding te starten.

De online crowdfunding wordt gecombineerd met offline crowdfunding in Jakarta zelf. Samen met andere studenten van over de hele wereld heb ik tijdens Car Free Day (iedere zondagochtend worden bepaalde wegen afgesloten voor auto's, vergelijkbaar met de autovrije zondag) campagne gevoerd om geld op te halen voor Saungelmu en voor de leerlingen. We hebben hiermee al ongeveer 1/3 van het totaal benodigde bedrag opgehaald! Met deze online crowdfunding hopen we de rest van het benodigde bedrag op te halen.

Op de foto zie je Saungelmu, een school in één van de krottenwijken in Zuid-Jakarta. 6 jaar geleden werd de school gebouwd door een timmerman die vond dat de kinderen uit zijn wijk recht hadden op onderwijs. Samen met andere vrijwilligers sprokkelde hij het geld bij elkaar en bouwde hij een school op een voormalige afvalhoop. Als je bij de school bent, kun je dit verleden letterlijk voelen. Het enige wat je hoeft te doen is springen, en je voelt de grond trillen. De grond bestaat namelijk niet uit aarde, maar uit lagen afval. Als je rondkijkt, zie je ook dat dit absoluut geen goede omgeving is voor een school. Aan de ene kant wordt afval verbrand om kostbare materialen vrij te maken. Aan de andere kant loopt een rivier waarvan je je afvraagt hoe het in godsnaam mogelijk is dat daar vissen in leven. Helaas is er geen betere plek. Het enige wat we kunnen doen is ervoor zorgen dat de school zelf in orde is, zodat de kinderen even kunnen ontsnappen aan de puinhoop om hen heen. 1 van de doelen van de crowdfunding is dan ook om de school te kunnen renoveren.

Doel 2 van de crowdfunding is het betalen van het staatsexamen van 3 leerlingen voor de middelbare school. Saungelmu is namelijk een informele school, wat betekent dat de leerlingen een formeel staatsexamen af moeten leggen om te kunnen slagen en een toekomst te hebben. Normaal gesproken slagen leerlingen rond hun 18e van de middelbare school, maar Ahmad is inmiddels 21 en kan niet verder. Met deze crowdfunding hopen we hem en de 2 andere leerlingen die toe zijn aan hun staatsexamen een toekomst te kunnen bieden.

Tijdens 1 van mijn bezoeken aan de school sprak ik Ahmad. Met hulp van een van de vrijwilligers van Saungelmu kon ik hem wat vragen stellen over zijn situatie, zijn toekomst en de school. Hij is geboren in 1995 en woont al zijn hele leven in de krottenwijk waarin Saungelmu zich bevindt. Sinds hij 8 is verzamelt hij afval om geld te verdienen voor het gezin. Vanaf zijn 13e ging hij ook als hovenier werken. In zijn vrije tijd gaat hij graag zwemmen en doet hij aan badminton. Hij zit nu in zijn laatste jaar van de middelbare school en hoopt binnenkort te kunnen slagen. Helaas is het staatsexamen nagenoeg onbetaalbaar voor iemand in zijn situatie, waardoor hij nu niet verder kan. Als hij zijn middelbare school af zou kunnen maken, hoopt hij een betere baan te kunnen krijgen dan de twee baantjes die hij nu heeft. Gewoon iets simpels als werken in een winkel is voor hem een droom. Hiervoor heeft hij echter een diploma nodig van de middelbare school. Over Saungelmu zegt hij dat hij enorm veel nieuwe dingen geleerd heeft en dat hij op school veel nieuwe vrienden heeft kunnen maken. Hij spreekt vol lof over de leerkrachten. "Ze zijn echt super cool en en hun lessen zijn zeer interessant. Ze hebben me geïnspireerd om meer te willen leren." 

Het gesprek met Ahmad was voor mij extra motivatie om keihard te vechten voor deze mensen. Het is een enorme eye-opener om te zien hoe iemand die ouder is dan jijzelf nog op de middelbare school zit en droomt van werk dat in Nederland slechts een bijbaantje zou zijn. Het laat nogmaals zien hoe enorm oneerlijk de wereld eigenlijk is. Voor mij was dit zeker een extra reden om te strijden voor wat extra gelijkheid!


Mocht er meer geld opgehaald worden dan nodig voor bovenstaande doelen, dan gaat dit geld naar lesmateriaal voor de school. Zo kan het onderwijs verbeterd worden en worden de kinderen verder geholpen.

Voor meer informatie over het project in Indonesië, deze crowdfunding en Saungelmu kunt u mijn blogs lezen op: smartstartbijles.nl/blog. Ook kunt u op instagram en facebook zoeken naar de hashtags #IWasHere, #CSWCampaign, #AIESEC_UI en #TGCSummer2017 om foto's, filmpjes en verhalen van mij en andere deelnemers aan het project te vinden.

Indien u na het lezen van deze beschrijving nog vragen hebt, kunt u deze richten aan jaspervanbeurden@home.nl.

Namens de kinderen en mijzelf, alvast bedankt!