Kunst & cultuur   

Aangemaakt door :

Stichting Terschellings Oerol Festival

Locatie:

, Nederland

Door de ogen van Joop.

Samen realiseren we een eerbetoon | Help je mee zijn gedachtegoed voort te zetten?


In januari kwam het verdrietige nieuws dat Joop Mulder, oprichter van Oerol, was overleden. Ooit begonnen vanuit zijn café de Stoep in Midsland, groeide Oerol onder zijn bezielende leiding uit, tot een uniek wereldwijd bekend locatietheaterfestival. Met zijn vasthoudendheid en eigenwijsheid roeide Joop tegen de stroom in en is hij van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van locatietheater en kunst in de openbare ruimte. Via deze brief willen we je vragen om samen de nalatenschap van Joop levend te houden als inspiratie voor ons allemaal en als nagedachtenis aan Joop.


Het eiland door de ogen van Joop

Joop opende Terschelling voor makers van alle kunstdisciplines als inspiratiebron, proeftuin en speelplek. En gaf zo honderden kunstenaars, gezelschappen, theatermakers, choreografen, dansers, acteurs en verhalenvertellers de ruimte om hun ideeën de vrije loop te laten. Tientallen beginnende makers kregen de kans om zich te ontwikkelen in locatietheater. Joop nodigde hen uit en ging op pad om zijn eiland met hen te delen, om zo samen de ultieme stek te vinden in het landschap, waar hun nieuwe werk kon wortelen.


Het gedachtegoed voortgezet

Samen kunnen we Joops gedachtegoed een blijvende plek in het festival en op het eiland geven. Als eerbetoon aan Joop, als een ontwikkeling van zijn ideeën die nooit mag stoppen, en als een ode aan het landschap. Om hem te bedanken voor het grote erfgoed dat hij achterlaat aan Terschelling, de culturele wereld en alle cultuurliefhebbers. Graag vragen we aandacht voor twee projecten waarin de ideeën van Joop zichtbaar kunnen blijven. Daarvoor hebben we jou nodig.

Met de Joop Mulder Plak kunnen de jonge makers zich verder ontwikkelen en vanaf De Streken kunnen vele generaties van makers en bezoekers het Waddenlandschap bekijken door de ogen van Joop Mulder.


1. Joop Mulder Plak

Bij zijn afscheid van de Oerol Organisatie in 2017 is er een prijs voor nieuw talent in het leven geroepen die zijn naam draagt: de Joop Mulder Plak. Sindsdien wordt deze stimuleringsprijs elk jaar uitgereikt aan een maker(sduo) die verrassend werk ontwikkelt in het Terschellinger landschap, makers die laten zien Joop’s eiland herkend te hebben. De winnaar van deze prijs krijgt vrij baan om met het prijzengeld nieuw werk te ontwikkelen dat een plekje zal krijgen op het eerstvolgende Festival. 


Winnaars Joop Mulder Plak:

2017: Charlotte 't Hart en Karin van der Veen

2018: Bart van de Woestijne

2019: Emke Idema

2020: Jennifer Muntslag en Dionne Verwey


2. De Zeven Streken

Een van de kunstenaars waar Joop een nauwe band mee had, is Marc van Vliet (Theater Tuig). Joop gaf vanaf 1999 ruim baan aan alle nieuwe projecten van Theater Tuig, die daarmee sterk bijgedragen hebben aan het karakter van het festival. In de artistieke uitwisseling tussen Marc en Joop vonden zij elkaar in hun liefde voor het landschap. In 2015 ontwikkelde Marc geïnspireerd door de gesprekken met Joop, het werk De Streken: een getijdenobject, windroos, heliostaat en ontmoetingsplaats. 

Dit werk markeerde voor Joop een nieuwe ontwikkeling van Oerol, in de dialoog tussen kunst en het landschap. Het vormde samen met enkele andere grootschalige landschapswerken de basis voor het Sense of Place gedachtegoed. Voor Joop was De Streken een iconisch werk van waar je het Waddenlandschap op een bijzondere wijze kunt beleven. Het was dan ook zijn droom om het een blijvende plek aan de Waddenkust te geven. In 2021 komt De Streken in ieder geval terug naar Terschelling, daarna hopen we het werk jaarlijks opnieuw te mogen opbouwen op Terschelling.

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.