Gezondheidszorg   

Created by :

Karin de Bruin

Location:

Haarlem, Nederland

Doneeractie NCFS ( Nederlandse Cystic Fibrose Stichting

Om genezing en behandeling van cf dichterbij te brengen wil ik voor mijn verjaardag geld inzamelen. Er worden momenteel grote stappen gemaakt maar er is nog veel onderzoek nodig

Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte) is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. Ieder mens heeft kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden. Dit slijm voert afvalstoffen af, zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën. Daarnaast transporteert het verteringsstoffen van de alvleesklier naar de dunne darm. Bij mensen met CF is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren.

Taai slijm

Het CFTR-gen zorgt voor de productie van het CFTR-eiwit (de 'cystic fibrosis transmembrane conductance regulator'). De CFTR-eiwitten vormen een soort kanaaltjes in de celwand (~transmembrane) die het transport (~conductance) van water en zout in en uit de cellen regelen (~regulator). Wanneer dit CFTR-eiwit niet goed wordt aangemaakt, wordt het zout-watertransport verstoord, waardoor taai slijm ontstaat.

De belangrijkste symptomen van CF zijn:

Langdurig hoesten en slijm opgevenTerugkerende luchtweginfectiesSterk naar zout smakend zweetWeinig eetlust (vooral bij luchtweginfecties)GroeiachterstandBuikpijnObstipatieVettige ontlastingVerminderde vruchtbaarheid 

Deze symptomen van CF doen zich niet bij alle patiënten gelijktijdig en in dezelfde mate voor.

De feiten over CFCystic Fibrosis is een ongeneeslijke, erfelijke aandoeningKenmerk van CF is het taaie slijm dat door de slijmklieren in het hele lichaam wordt afgescheidenCF leidt tot toenemende luchtweginfecties met onomkeerbare beschadiging van de longen en stoornissen in de spijsverteringCF is de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachtingStatistiekMeer dan een half miljoen mensen in Nederland zijn (ongemerkt) drager van het CF-gen en kunnen dit overdragen aan hun kinderenBijna elke week wordt in Nederland een baby met CF geborenDe gemiddelde levensverwachting van iemand met CF is rond de 40 jaarEr zijn op dit moment ongeveer 1.530 mensen met CF in Nederland, waarvan 650 kinderen.

€ 185 of € 200
92.5% funded
Closed

Support this fundraiser by connecting a new fundraiser. All donations are awarded to the parent fundraiser.

Gitte 2 years ago
€25
Lidy 2 years ago
€10
Kim 2 years ago
€25
Maris 2 years ago
€25
Gitte 2 years ago
€25
Lidy 2 years ago
€10
Kim 2 years ago
€25
Maris 2 years ago
€25