Maatschappij   

Aangemaakt door :

Bajeskompas.nl

Locatie:

Amsterdam, Nederland

Er zijn gedetineerden met een hulpvraag die zij niet uiten. Zij zijn verstandelijk beperkt of kennen een geschiedenis van ellende. Buiten vallen deze gedetineerden weer terug in oude gewoontes. Op het snijvlak van maatschappelijk werk, verstandelijke beperking en psychosociale ondersteuning begeleiden wij deze groep.

Waar ik elke dag naar verlangde was eigenlijk ook mijn grootste angst. Vrijkomen. Deze keer moest ik het goed doen! De tijd binnen was ik somber en voelde me eenzaam. Lichamelijk leek het ook alsof ik in elkaar stortte. Na een detentie van bijna zes maanden was ik in opeens vrij. Ik heb geprobeerd om wat zaken te regelen vanuit binnen. Helaas snapte ik het niet en durfde het ook niet te vragen. Net zoals op straat deed ik alsof ik alles begreep en geen hulp nodig had. Diep van binnen wist ik wel beter.


Toen de poort open ging en ik bezig was met bedenken welke richting ik op moest lopen hoorde ik mijn naam; “Peter, jij moet Peter zijn. Hoi ik ben Bram”

Het was Bram van Bajeskompas. Ik was helemaal vergeten dat ik mij had aangemeld. Gelukkig waren hun het niet vergeten. Samen met Bram laadde ik mijn bezittingen in de auto en reden wij weg. De eerste paar dagen was Bram echt een maatje voor mij. Hij dacht met mij mee en de regelzaken waar ik zelf misschien wel maanden mee bezig was geweest, waren binnen drie dagen geregeld. Eindelijk iemand die de weg weet en bereid is om een extra stapje te zetten.


De eerste tijd na mijn detentie heb ik Bram nog vaak om hulp gevraagd. Elke keer was hij er voor mij en gaf mij niet het gevoel dat ik dom was of dat ik het zelf maar moest uitzoeken. Met de hulp van Bram ben ik nu al een paar maanden op vrije voeten. Deze keer doe ik het zeker goed!


Het verhaal van Peter is niet op zichzelf staand. Het gebeurt wekelijks een paar keer. Bajeskompas.nl zet zich in voor gedetineerden met een hulpvraag die zij niet uiten. Het zijn de zorgmijders van de gevangenis. Voelen zich onbegrepen maar verhullen dat met hun houding en gedrag. Het leeuwendeel is verstandelijk beperkt of kent een lange geschiedenis van problemen. Alle inzet van de reguliere hulp ten spijt vallen deze gedetineerden weer terug in hun oude gewoontes. Bajeskompas biedt hulp aan deze groep. Dit op het snijvlak van maatschappelijk werk, verstandelijke beperking en psychosociale ondersteuning.


Help jij ons helpen?


Op dit moment zijn wij volledig aangewezen op giften. Er zijn onderhandelingen met gemeentes en in de toekomst willen wij DJI betrekken bij onze werkzaamheden. Giften worden gebruikt om de dienstverlening draaiende te houden. Kijk ook eens op onze site: www.bajeskompas.nl


€ 25 van € 8.500
0.3% gefinancierd

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.