Ondernemerschap   

Aangemaakt door :

Stichting Purple

Locatie:

Ede, Nederland

'There is no tool for development more effective than the empowerment of women and girls'
~ Kofi Annan


Ik ben twee keer in India geweest. En daar werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen. Een oud Indiaas gezegde luidt: 'A daughter is a burden on her father's head'. Vrouwen worden vanaf hun geboorte vaak als een last gezien, een kostenpost, niet gewenst. En vanuit die gedachte bepalen anderen over hun leven. Dit raakt me.


Met deze vrouwen wil ik me verbinden. En ik hoop dat andere vrouwen in Nederland hetzelfde willen doen. Delen vanuit onze overvloed, vanuit de kansen die wij gekregen hebben. Daarom richt ik een eigen stichting op: Purple. Met deze stichting wil ik vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten. Zodat zij in haar levensonderhoud en dat van haar gezin kan voorzien. Zodat zij waarde krijgt voor zichzelf en haar omgeving. En zodat zij aan de armoede kan ontsnappen. Hiermee dragen we bij aan een kansrijke toekomst voor haar en ook voor haar dochters.

 

OVER MIJ

Ik ben Jochebed Neuteboom (40), getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. In 2017 en 2019 mocht ik voor een van ‘mijn’ artiesten een tour organiseren en begeleiden in India. Tijdens beide tours reisde ik door verschillende gebieden van India, ook door een aantal van de armste deelstaten. Ik heb zelf ervaren hoe onveilig het hier als vrouw kan zijn en hoe je wordt beperkt. Ook heb ik veel verhalen gehoord over hoe zwaar het leven hier als vrouw is. En dit heeft mij geraakt. Want hier in Nederland kan ik als vrouw mijn school afmaken, mijn vervolgstudie uitzoeken en mijn eigen loopbaan vormgeven. Ik kan parttime of fulltime werken of ervoor kiezen thuis bij de kinderen te blijven. En als ik hiervoor de financiën niet had gehad, waren er regelingen om op terug te vallen. Wanneer ik in India geboren zou zijn, had ik al deze keuzes vermoedelijk niet gehad, deze waren dan voor mij gemaakt. Het zou zo mooi zijn als vrouwen in India ook deze kansen krijgen en hier wil ik een bijdrage aan leveren.


DIT WIL IK GAAN DOEN

Ik wil Indiase vrouwen helpen door microgiften te verstrekken. Een microgift is een investering in het leven van de vrouw. Hiermee start zij haar eigen onderneming en kan zij een eigen inkomen genereren. Het creëert een kansrijke toekomst voor haar en haar kinderen. Schuldenvrij. Want deze microgift hoeft zij niet terug te betalen, zoals bij een microkrediet wel het geval is. Een schuld maakt je als het ware tot slaaf van je schuldeiser. Wat in India een reële situatie is, schulden zijn hier nog regelmatig de reden van moderne slavernij. Een gift geeft juist vrijheid en mogelijkheden. Dankzij de microgift zal de vrouw zelf geld verdienen en dit geld zal zij ook gebruiken om andere vrouwen te steunen. Hiermee investeert zij zelf ook weer in de kansrijke toekomst van een andere vrouw in India: pay it forward.

 

Een sterke constructie die de wereld van vrouwen in India een stukje beter maakt. En deze vrouwen hoeven het natuurlijk niet alleen te doen. Een businesscoach begeleidt de vrouwen die een eigen onderneming opstarten. Deze coach helpt hen bijvoorbeeld bij het opstellen van een businessplan, de opstart van de onderneming en het opzetten van de boekhouding. Zij krijgen deze hulp totdat ze die niet meer nodig hebben. Purple leidt de businesscoaches op en koppelt hen aan de ondernemers. Dit zijn Indiase vrouwen die hun sporen in de ondernemersbranche hebben verdiend.  

 

Het verstrekken van een microgift staat niet op zichzelf en wij doen dit niet alleen. Samen met lokale partners wordt de vrouw op diverse manieren ondersteund, passend bij haar situatie. Zoals onderwijs voor haar en haar kinderen en hulp bij haar financiën. Ook wordt ze onderdeel van een netwerk van vrouwelijke ondernemers in haar eigen omgeving. Wij werken bewust samen met lokale organisaties. Vanuit hun lokale netwerk, kennis en expertise weten zij het beste welke vrouwen geholpen zijn met een microgift. Ook kunnen zij deze relatie langdurig onderhouden en begeleiding bieden waar dit nodig is.

 

WAAROM DEZE CROWDFUNDING

Ik wil een organisatie opstarten die langdurig impact maakt in het leven van veel vrouwen in India. Dat is een serieuze onderneming en daarom wil ik dit vanaf het begin goed aanpakken. Ik heb veel tijd vrijgemaakt om mij de komende jaren volop op Purple te kunnen richten. En ik heb ontzettend kundige mensen bereid gevonden om actief betrokken te zijn bij stichting Purple. Maar er is ook geld nodig om dit allemaal op te zetten. Uiteraard voor de opstart- en organisatiekosten. En voor een businessreis naar India, om hier bijvoorbeeld alle structuren neer te gaan zetten en het netwerk verder op te bouwen. Maar vooral voor het ontwikkelen van het platform zelf, wat één van de belangrijkste tools zal zijn om het verstrekken van microgiften vorm te geven en mogelijk te maken. Dit platform wil ik laten ontwikkelen in India. Betaalde diensten die nodig zijn voor de bedrijfsvoering van Purple wil ik namelijk, waar mogelijk, laten uitvoeren door Indiase vrouwen. Hiervoor wil ik een eerlijk tarief betalen. Daarmee supporten we meteen vanaf het begin vrouwen die hun eigen bedrijf runnen in India en stimuleren we de lokale economie.

 

Voor het eerste jaar heb ik € 10.000 nodig en ik hoop dat jij me hierbij wilt helpen! Dit kan door via het platform eenmalig een bedrag te doneren. Ook kan je ervoor kiezen om maandelijks of jaarlijks een gift over te maken en op deze manier langdurig betrokken zijn.

 

Wanneer vrouwen de kans krijgen zich te ontwikkelen en de vrijheid krijgen om zelf een toekomst op te bouwen, verandert dit veel levens. Kansrijke vrouwen maken zo hun eigen leven beter én die van hun kinderen en omgeving. Daarmee maken we de wereld een stukje mooier. Ik geloof dat wij kunnen uitdelen vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen. Hierdoor veranderen levens van kansarm naar kansrijk. 

 

Wil jij me helpen om dit mogelijk te maken?

€ 5.300 van € 5.000
106% gefinancierd
11 dag(en)

Ondersteun deze inzamelingsactie door er een nieuwe inzamelingsactie aan te koppelen. Alle donaties worden toegekend aan de bovenliggende inzamelingsactie.