WhyDonate logo

Hoe u Sponsors kunt Krijgen voor Goed Doel

Hoe u sponsors kunt krijgen voor Goed Doel

0% Platformkosten, Je Kunt Gelijk Beginnen

Voor goed doel kan sponsors vinden en het beslissen over een financieringsmodel voor hun organisatie één van de meest uitdagende taken zijn, die ze moeten doen.

Elke organisatie heeft geld nodig om het hoofd boven water te houden en goed doel vormen hierop natuurlijk geen uitzondering. Geld is onder nonprofit professionals een veel voorkomend gespreksonderwerp en de discussies over mogelijke sponsors vinden worden tijdens economisch instabiele tijden nog verhitter.

Sponsoren Vinden Was Nog Nooit Zo Eenvoudig. Begin Vandaag Nog Met Fondsenwerving Op WhyDonate!


Hoe krijg je Donateurs en Sponsors?

Aan de ene kant zijn er meerdere financieringsmodellen om uit te kiezen, wat voor verwarring kan zorgen. Aan de andere kant kunnen sommige nonprofit goed doel zich minder ‘flexibel’ en beperkt in hun opties voelen.

Om de zaken nog uitdagender te maken, aarzelen veel professionele goede doelen om hun inspanningen te concentreren op het werven van fondsen en het zoeken naar sponsors voor het goede doel. Dit versterkt de misvatting dat geld zoeken op de een of andere manier ‘slecht’ is. Echter, sponsors zoeken voor een goed doel is een essentiële taak, het kan helpen om benodigde fondsen te werven en zo de voortzetting van hun waardevolle werk te verzekeren.

Omdat dit een ingewikkeld onderwerp is, hebben we om je hierbij te helpen een lijst samengesteld met de zes belangrijkste goed doel financieringsbronnen, die je mogelijk zou kunnen overwegen.

Hoe u Sponsors Kunt Krijgen voor Goed Doel


1. Individuele donaties

Van alle donaties aan nonprofit is 71% afkomstig van particulieren. (CBF.nl)

Individuele donateurs kunnen éénmalige of terugkerende donaties doen. Ze geven ook op verschillende manieren: online en offline, via evenementen, veilingen, geplande donatie en meer.

Als het sponsors zoeken voor goed doel gaat om individuele donaties, is het belangrijk om al je mogelijkheden te bekijken, omdat ze zo’n groot deel uitmaken van de financiering van een goed doel. Voor het grootste deel is dit een zeer effectieve financieringsbron, met name voor die organisaties met grote marketingbudgetten en die een doel hebben met een grote aantrekkingskracht (bijvoorbeeld kanker).

Hier zijn een paar dingen die je in gedachten kunt houden wanneer je individuele donaties of sponsors vinden overweegt:

Grote donateurs

Grote donateurs geven minder vaak, maar hun donaties zijn wel aanzienlijk groter. Zorg ervoor dat jouw fondsenwervend model belangrijke donateurs voedt. Wat als een ‘grote donatie’ wordt beschouwd, is afhankelijk van de organisatie. Kijk naar je overzicht van donaties en selecteer de grootste donatie(s) die je in het verleden hebt gekregen. Voor een grote en gevestigde organisatie kan dit een donatie van wel zes cijfers zijn, terwijl dit voor kleinere goed doel een paar duizend euro kan zijn. Het werven en het onderhouden van grote donateurs gaat een beetje anders in zijn werk dan het onderhouden van vaste donateurs.

Als je grote donateurs wilt aantrekken, kun je overwegen om te investeren in software voor het screenen voor filantropie. Overweeg, indien mogelijk, om een teamlid aan te stellen om met belangrijke donateur-leads te werken. Om een grote donatie veilig te stellen, moet je meestal wel een aantal vergaderingen bijwonen, de potentiële donateur op jouw kantoor uitnodigen of een ontmoeting met het bestuur organiseren en vaak relevante updates sturen.

Vaste donateurs

Vaste donateurs geven meestal vaker, maar hun donaties zijn kleiner in omvang. Om vaste donateurs te onderhouden, kun je een groot aantal technieken voor acquisitie en retentie voor donateurs toepassen. Veel goed doel professionals raden je aan om regelmatige donateurs om te zetten in terugkerende donateurs. Dit biedt jouw goed doel een duurzaam inkomen en stelt jou in staat om jouw activiteiten te plannen.

Sponsors vinden - Funding sources

 


2. Crowdfunding

Crowdfunding werkt het beste voor specifieke campagnes en wanneer u specifieke verhalen vertelt. Het is van cruciaal belang om tijd en moeite te investeren om uw online donatiepagina te laten schitteren. Zorg ervoor dat de potentiële donateurs een gebruiksvriendelijke website tegenkomen en een vlotte crowdfunding platform ervaring hebben. Uw donatieknop moet gemakkelijk te vinden zijn en de donatielink moet binnen enkele seconden na het laden van uw donatiepagina toegankelijk zijn. Ontwerp uw donatiepagina zodat deze past bij de rest van de website.

Het is ook cruciaal om een donatiepagina te ontwerpen die mobielvriendelijk/responsief is. Houd de donatiepagina op één pagina. Houd het simpel en duidelijk, met een call-to-action voorop en in het midden. Gebruik krachtige afbeeldingen en bied meerdere betalingsmogelijkheden aan. Crowdfunding is populair geworden door de verspreiding van verschillende online platforms zoals Whydonate en wordt gebruikt door zowel bedrijven als goed doel.

Er zijn veel verschillende soorten crowdfunding (op beloning gebaseerde crowdfunding, human capital crowdfunding, equity crowdfunding, enz.), maar op donatie gebaseerde crowdfunding wordt het meest gebruikt door goed doel. Om het meeste uit crowdfunding op basis van donaties te halen, moet je regelmatig updates plaatsen, aantrekkelijke afbeeldingen en video’s gebruiken, incentives aanbieden en delen via e-mail en sociale media. Zorg ervoor dat je een verhaal vertelt – een verhaal is de motor van een crowdfundingcampagne.

Peer-to-Peer fondsenwerving

Peer-to-peer fondsenwerving en sponsors vinden is een subcategorie van crowdfunding. In plaats van één crowdfunding-pagina te hebben waar iedereen doneert, stellen indviduele fondsenwervers bij peer-to-peer fondsenwerving meestal een persoonlijke fondsenwervingspagina op om donaties te accepteren, die vervolgens dan worden ontvangen door jouw goed doel.

Deze strategie maakt gebruik van de bestaande netwerken van jouw donateurs. Het moedigt supporters aan om met hun leeftijdsgenoten, vrienden, collega’s en familieleden contact op te nemen voor donaties en voor sponsors vinden.

Peer-to-peer fondsenwerving is effectief omdat het voortbouwt op relaties, gebruikmaakt van jouw reeds bestaande donateursbestand en bijdraagt aan het leveren van sociaal bewijs. We zijn eerder geneigd om een publicatie te vertrouwen als deze is gemaakt door een vriend of een familielid. Peer-to-peer fondsenwerving en sponsors vinden werkt ook goed omdat het exponentieel is. Alle individuele campagnes van jouw supporters golven naar buiten en brengen je meer donateurs.


3. Offline fondsenwerving


Brieven / direct mail

Deze offline fondsenwervingsmethode wordt nog steeds veel gebruikt door goed doel, omdat deze over het algemeen goedkoop en effectief is en makkeljk is voor sponsors vinden. Het is met name handig voor kleinere goed doel of nonprofit organisaties die lokaal werken. Bovendien geven oudere donateurs de voorkeur aan direct mail (brieven). Als jouw goed doel een pool van oudere donateurs heeft, is direct mail zeer effectief.

Evenementen

Evenementen zijn al vele jaren effectieve instrumenten voor fondsenwerving en sponsors vinden omdat ze een ruimte bieden waarin de goed doel en mogelijke donateurs kunnen communiceren. Evenementen kunnen jouw online fondsenwerving ook stimuleren. Donateurs geven eerder als ze namen aan gezichten kunnen geven.

Deur-tot-Deur

Hoewel fondsenwerving van deur-tot-deur vanwege hun arbeidsintensieve karakter in de loop der jaren is afgenomen, worden ze nog steeds door veel organisaties, met succes gebruikt voor sponsors vinden.

Telefonische Verzoeken

Telefonische verzoeken zijn donatieverzoeken die via de telefoon worden gedaan en die kunnen variëren van een werknemer die een paar ‘bedanktelefoontjes’ doet tot grote telemarketing campagnes. Net zoals bij deur-tot-deur fondsenwerving, is deze techniek in de loop der jaren afgenomen omdat de online fondsenwerving groeit, maar het kan nog steeds voor sommige goed doel effectief zijn voor sponsors vinden.

offline sponsoren vinden


4. Overheid / Particuliere Subsidies

goed doel kunnen op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau subsidies van de overheid aanvragen, evenals van particuliere en openbare stichtingen. Over het algemeen hoef je geen geld terug te betalen dat je via een subsidie is toegekend. In bijna elk land ter wereld moet jouw organisatie voor het verkrijgen van een subsidie de status van goede doelen/nonprofit hebben.

Elke organisatie die subsidie verstrekt heeft andere vereisten en die kunnen ook afhangen van het land waarin jouw goed doel is geregistreerd.

Een van de voordelen van een subsidie is dat ze grote projecten kunnen ondersteunen, waardoor ze een grootschalige maatschappelijke impact kunnen hebben, die anders niet mogelijk zou zijn.

Het nadeel is dat het een aanzienlijke hoeveelheid tijd kan kosten. Het kost ten eerste tijd om de vaardigheden voor het schrijven van subsidieaanvraag te ontwikkelen, die daadwerkelijk tot het uitkeren van een subsidie leidt en dan kan het even duren voordat je daadwerkelijk de fondsen ziet.

Daarnaast zijn subsidies ook vaak gekoppeld aan specifieke voorwaarden. Deze voorwaarden zijn van toepassing op zaken zoals bijvoorbeeld hoe je het geld precies kunt gebruiken. Ze hebben ook specifieke rapportagevereisten, die je moet overwegen voordat je ze toepast. De voorwaarden kunnen ook gerelateerd zijn aan bepaalde outputs of uitkomsten of het bereiken van afgesproken mijlpalen.

Subsidies kunnen heel aantrekkelijk zijn voor goed doel, maar je moet eerst goed nadenken voordat je ze aanvraagt. Hier zijn een paar dingen om te overwegen voordat je beslist om subsidies als onderdeel van jouw fondsenwervende/financierende model te gaan gebruiken.

Overwegingen

  • Kunnen we middelen investeren voor het schrijven van lonende subsidieaanvragen?
  • Kunnen we aan de subsidievoorwaarden voldoen?
  • Zijn de activiteiten, die we zouden uitvoeren, in overeenstemming met onze missie, onze doelen en onze strategie?
  • Kan de activiteit worden voortgezet nadat de subsidie is beëindigd?

Voor sommige organisaties zijn subsidies de ideale financieringsbron, terwijl anderen ze te omslachtig en te beperkend vinden. Daarom is het belangrijk om eerst de bovenstaande vragen te beantwoorden om ervoor te zorgen dat op dit moment een subsidie het beste voor jouw goed doel is.

Als je in Nederland woont, bestaat er een doorzoekbare online database met fondsen om je te helpen vinden wat je zoekt.

subsidie fonds vinden


5. Sponsors Vinden en Sponsoring door Bedrijven

Een goed doel sponsoren kan voor bedrijven een uitstekende manier zijn om bij te dragen aan de samenleving en tegelijkertijd waardevolle voordelen te realiseren.

Bedrijven zijn meestal bereid om samen te werken aan projecten om hun filantropische imago te verbeteren of om te werken aan een meer sociaal verantwoorde organisatie.

Verschillende bedrijven zullen verschillende programma’s voor donaties hebben, waarvan sommige voor jouw organisatie kunnen werken.

Er kan enige terughoudendheid bestaan ten aanzien van samenwerking met en sponsoring door bedrijven. Er zijn echter veel sociaal verantwoordelijke bedrijven. Zolang jij donaties accepteert van degene die aansluiten bij de missie en de waarden van jouw goed doel, kan dit een waardevolle financieringsbron zijn voor sponsors vinden.

Het afstemmen van waarden is vooral belangrijk omdat de donateurs tegenwoordig transparantie eisen en als je heel voorzichtig bent met wie je samenwerkt, kun je later jouw reputatie veiligstellen.

Sponsoring door bedrijven omvat meestal drie grote vormen:

  1. Filantropisch – donaties zonder addertjes onder het gras, vergelijkbaar met individuele donaties
  2. Evenementsponsoring – episodische of kortetermijnondersteuning, sponsors vinden op basis van een evenement
  3. Marketing op basis van een oorzaak – thematische betrokkenheid op langere termijn en sponsors vinden op basis van betrokkenheid

Er bestaan ook donatie matching programma’s – waar bedrijven bijleggen bij de donaties van hun werknemers.

Wanneer je sponsoring door bedrijven als één van de financieringsbronnen voor jouw goed doel beschouwt, vergeet dan niet om de overheadkosten te overwegen. Iemand moet de partnerschappen beheren, vooral als je van plan bent om zakelijke partnerschappen en het vinden van sponsors tot één van jouw belangrijkste inkomstenbronnen te maken.

Bedrijf sponsor vinden


6. Lidmaatschaps Kosten

Deze goed doel financieringsbron werkt niet altijd voor elke goed doel nonprofit, maar het is wel de moeite waard om ernaar te kijken.

Overweeg de missie van jouw goed doel en bepaal vervolgens of je de inkomstenstroom voor lidmaatschapskosten wilt gebruiken.

Deze financieringsbron is bijzonder effectief als jouw goed doel exclusieve programma’s en/of extraatjes en voordelen aan haar leden kan aanbieden.

Een subcategorie van het lidmaatschapsmodel is financiering via voormalige begunstigden of alumni. Dit model werkt vooral goed voor ziekenhuizen en universiteiten, die bij hun vroegere begunstigden een gevoel van ’teruggave’ opwekken en zo sponsors vinden.

Deze specifieke financieringsbron van ‘begunstigden’ uit het verleden werkt als jouw organisatie een grote gemeenschap met een hoge omzet bedient. In dit opzicht is de Princeton University een geweldig voorbeeld van de manier waarop zijn sponsors vinden.

De universiteit is zeer bedreven in het aanschrijven van alumni voor donaties en zij hebben het hoogste aantal alumni van alle nationale universiteiten die doneren: 59,2%. In 2008 doneerden meer dan 33.000 niet-gegradueerde alumni $ 43,6 miljoen aan hun alma mater. Als gevolg van de fondsenwerving van de universiteit, wordt meer dan 50% van het operationele budget van Princeton betaald door donaties en inkomsten uit schenkingen.

Dit werkt omdat eerdere begunstigden het gevoel hebben dat ze in het verleden veel voordelen van de instelling hebben gekregen en anderen graag dezelfde voordelen willen bieden. Begunstigden uit het verleden zien het individuele voordeel dat ze in het verleden hebben ontvangen als een hoger sociaal goed.

Voordat je besluit om in de een of andere vorm gebruik te gaan maken van lidmaatschapskosten als financieringsbron, moet je jezelf de volgende vragen stellen.

Overwegingen

  • Hebben we programma’s die loyale supporters en mensen die het woord willen verspreiden?
  • Kunnen we investeren in langdurige relaties met onze begunstigden?
  • Hebben we de capaciteit om de begunstigden te bereiken nadat ze onze diensten hebben gebruikt?
  • Bieden we exclusieve extraatjes en voordelen om een lidmaatschapsbijdrage te rechtvaardigen?

7. Producten en diensten verkopen

Een andere financieringsbron, die jouw goed doel kan overwegen, is het verkopen van producten en/of diensten.

Je kunt bijvoorbeeld artikelen met jouw brand/logo verkopen om voor jouw organisatie inkomsten te genereren. Het gaat hier meestal om t-shirts, tassen, bekers, koekjes en andere producten. Goodwill Industries bijvoorbeeld is waarschijnlijk de grootste goed doel retailer.

Veel goed doel brengen ook kosten in rekening voor sommige van hun diensten.

Ziekenhuizen bijvoorbeeld factureren patiënten, musea vragen om toegangsprijzen, theaters verkopen kaartjes, maatschappelijke organisaties brengen contributie in rekening, colleges vereisen collegegeld enzovoort.

Dit kan een geweldige bron van inkomsten voor jouw goed doel zijn, maar zoals altijd is deze financieringsbron niet altijd van toepassing op elke goed doel.

Volgens het National Center for Charitable Statistics leverden in 2013 dergelijke bronnen van inkomsten bijna de helft (47,5%) van de totale inkomsten voor openbare goed doel instellingen. En een kwart van de inkomsten kwam van overheidscontracten voor diensten.

Het verkopen van producten en diensten wordt soms ook wel ‘handel’ of ‘verdiend inkomen’ genoemd. Hier zijn meer voorbeelden van het verkopen van producten en diensten:

  • Kaartjes voor evenementen verkopen.
  • Publicaties maken en verkopen.
  • De verkoop van interne expertise, bijvoorbeeld schrijven, training, consulten.

goed doel kunnen in de meeste landen verkopen. Als de verkoop van producten en diensten een aanzienlijk deel van jouw budget uitmaken, moet je deskundig advies inwinnen. Als deze activiteiten geen verband houden met jouw primaire doel, zijn er gevolgen voor de fiscaliteit van de goed doel en de belasting. Wees voorzichtig met jouw verdiende inkomen en houd het percentage van het inkomen dat uit producten en diensten bestaat voor jouw organisatie bij.


8. Donaties in Natura

Donaties in natura zijn niet voor elke goed doel nuttig, maar kunnen een onschatbare bron van ondersteuning zijn voor goed doel zoals dierenasiels, daklozenopvang, anonieme opvang of humanitaire hulporganisaties.

Voorbeelden van donaties in natura zijn voedsel, kleding en medicijnen. Als donaties in natura voor jouw organisatiemodel werken, kunnen ze je veel euro’s besparen. Als jouw organisatie bijvoorbeeld voedsel en water naar gebieden die door natuurrampen zijn getroffen wil brengen, is het bijvoorbeeld zeer nuttig om in natura te worden bevoorraad.

Het kan zijn dat je de donaties in natura niet rechtstreeks voor jouw programma’s kunt gebruiken. In dat geval kun je ze altijd voor veilingen gebruiken (afhankelijk van het soort producten). Als je ervoor kiest om dit te doen, moet je duidelijk communiceren (idealiter op jouw website) welke artikelen je kunt accepteren en waar jouw inzamelpunten – als dat niet op kantoor is – zijn.

Het is belangrijk op te merken dat donaties in natura niet alleen artikelen zoals voedsel, kleding en medicijnen omvatten. Donatie in natura kan ook zijn iemand die bijvoorbeeld kosteloos een toespraak houdt of een workshop geeft of iemand die jouw website gratis bouwt.


FAQ’s About Sponsors voor Goed Doel

Hoe een vinden goed doel sponsoren bedrijf

Hier zijn enkele manieren om een bedrijf te vinden dat goed doel activiteiten sponsort:

  1. Individuele donaties
  2. Crowdfunding
  3. Offline fondsenwerving
  4. Overheids- en particuliere subsidies
  5. Het zoeken naar sponsors en bedrijfssponsoring
  6. Lidmaatschapskosten
  7. Verkoop van producten en diensten
  8. Donaties in natura

Wat is het Verschil Tussen Donatie en Sponsoring?

Een donatie is een daad van vrijwillig geld, goederen of diensten geven, meestal zonder directe verwachting om iets terug te krijgen. Sponsoring daarentegen houdt een wederzijds voordelige relatie in tussen een sponsor en een ontvanger, waarbij de sponsor financiële steun, goederen of diensten biedt in ruil voor bepaalde voordelen of promotionele mogelijkheden.

Hoe Werkt een Sponsor?

Een sponsor biedt financiële of andere ondersteuning in ruil voor voordelen en promotionele mogelijkheden. Het proces omvat het identificeren van kansen, het opstellen van voorstellen, het onderhandelen over overeenkomsten, het activeren van sponsorships en het evalueren van resultaten.

 


Begin met het Vinden van Sponsors

Hoewel de meningen over wat het ‘ideale’ financieringsmodel voor een goed doel nogal uiteenlopen, is het gebruik van verschillende bronnen om duurzaamheid te bereiken over het algemeen een goede gewoonte. Over het algemeen is het aan te raden dat goed doel nooit meer dan 30% van hun financiering uit één bron ontvangen. Als een organisatie 30% van zijn omzet verliest, kan deze waarschijnlijk worden geherstructureerd om te overleven.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat we hier mogelijke financieringsbronnen hebben geschetst, maar zeker niet alle noodzakelijk financiële modellen voor het runnen van een goed doel. Als je meer wilt weten over financiële modellen, lees dan dit artikel van William Landes Foster, Peter Kim en Barbara Christiansen.

Als het gaat om het veiligstellen van fondsen voor jouw organisatie, zorg dan dat je een plan hebt. Of het nu gaat om individuen, stichtingen, bedrijven of de overheid die financiert, investeer in relaties met donateurs en het sponsors vinden. Al deze relaties hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen en moeten worden onderhouden. Je moet elke vorm van ondersteuning respecteren.

Het vergt creativiteit, inzet en hard werken om inkomensuitdagingen op te lossen. Elk van de financieringsbronnen heeft mogelijkheden en uitdagingen en elk heeft uiteraard zijn voor- en nadelen. Ongeacht welke je ook kiest, allemaal vergen ze inspanningen, focus en investeringen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om jouw opties te overzien, zodat je kunt beginnen met het kiezen van jouw ideale financieringsbronnen. Wat is jouw ideale mix? Welke zijn jouw belangrijkste inkomstenbronnen en welke gebruik je slechts af en toe? Wat je ook kiest, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het werkt voor jouw goed doel. Het moet je helpen om jouw missie te vervullen en jouw activiteiten te ondersteunen. Voor meer tips voor goed doel en sponsors vinden, kun je ons nonprofit blog bezoeken.

Versterk Jouw Zaak Door Sponsors Te Vinden. Begin Vandaag Nog Met Jouw Fondsenwerving Op WhyDonate!

Geld Inzamelen voor Particulier en Goed Doel.

0% platformkosten, dus laten we beginnen.

Donatie Crowdfunding Platform in Europa. WhyDonate is een wereldwijd fondsenwervingsplatform dat doelen op een efficiënte, relevante en plezierige manier verbindt met donateurs. We proberen het beste internationale fondsenwervingsplatform ter wereld te creëren voor individuen, ngo’s en bedrijven. We doen dit door de nieuwste fondsenwervingsfuncties aan te bieden.

instagram logo
twitter