fbpx
Een gedeelte van het logo van Whydonate. Alleen het beeldmerk.
Het is vreselijk, soms hartverscheurend, wanneer je een dierbare verliest. Zelfs als diegene een zeer hoge leeftijd heeft bereikt en op ‘natuurlijke’ wijze is overleden doet dat pijn. Maar ook wanneer iemand na een lang ziekbed overlijdt, komt het onvermijdelijke einde aan het leven vaak nog hard aan. Om nog maar te zwijgen van degenen die plotseling overlijden, aan een hartstilstand, een beroerte of door een ongeval. Tja, de dood komt voor de nabestaanden eigenlijk meestal onverwacht en is in alle gevallen een ongewenste bezoeker. 

Een dierbare is overleden

Nadat iemand die je dierbaar is, is overleden, zijn er nog een aantal dingen die je voor hem of haar kunt doen. Ik noem er een paar:

  • Zorg ervoor dat alle lopende zaken van de overledene netjes worden afgehandeld;
  • Wees respectvol en maak geen ruzie over de erfenis;
  • Respecteer de wensen van de overledene met betrekking tot de uitvaart;
  • Regel een nette begrafenis;
  • Bedankt naderhand de bezoekers van de begrafenis;
  • Denk af en toe met een glimlach aan hem of haar terug.

De financiën en begrafenis kosten

Soms blijkt dat er geen geld is om de uitvaart volgens de wensen van de overledene te laten verlopen. Bovenop het verdriet dat de nabestaanden dan al hebben, krijgen ze er ook nog eens een hoop zorgen bij. Een begrafenis is duur. Dat loopt in de duizenden euro’s, die niet iedereen zomaar even over heeft. Wat nu?

Aankloppen bij de gemeente

Als er geen middelen beschikbaar zijn om de uitvaart te betalen, kan je aankloppen bij de gemeente waarin de overledene woonde. De gemeente regelt dan dat de persoon in kwestie wordt begraven. Daar zit alleen niemand op te wachten. Jouw dierbare wordt dan op de meest sobere manier in een algemeen graf begraven. Wanneer de overledene een echtgenoot, echtgenote of kinderen heeft, zal de gemeente de gemaakte kosten later bij hun verhalen.

Crowdfunding voor de begrafenis

Kom jij, of komen jullie er zelf niet uit, dan kan je altijd nog je Nederlandse medemens om hulp vragen. Met behulp van een crowdfunding platform zoals Whydonate.nl start je gemakkelijk een actie voor de begrafenis op. Niet de leukste klus, maar wel voor een hele goede zaak.

Doneren voor een begrafenis?

Iedereen die wel eens te maken heeft gehad met een situatie waarin er echt geen geld voor een begrafenis was, weet hoe het voelt. Je staat machteloos. Je wilt graag het beste voor de overledene, maar dat gaat gewoon niet. Zij zullen zeker iets voor de medemens die dit nu doormaakt over hebben.

Voor alle andere mensen die regelmatig kijken of ze acties zien die de moeite van een donatie waard zijn, is het goed om even stil te staan bij acties voor begrafenissen.

Misschien denk je dat er belangrijkere zaken zijn om aan te doneren. Zaken die bijvoorbeeld juist betrekking hebben op het verlengen van het leven, of misschien financieel interessante projecten. Zaken dus, met potentie en toekomst.

Dat kan natuurlijk. Maar probeer je eens te verplaatsen in de persoon, of personen die zo omhoog zitten dat ze een crowdfunding-actie starten. Niet voor zichzelf, maar voor iemand die dat zelf niet meer kan.

Dan wil je toch een handje helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Top