Whydonate logo

Crowdfunding Starten – 5 Belangrijkste Overwegingen

Een crowdfunding starten – (meestal) online geld inzamelen van donateurs om een initiatief te kunnen financieren – kan in de sociale sector een krachtig hulpmiddel zijn. Organisaties hebben het al gebruikt om gekidnapte kinderen terug te halen, noodhulp te verlenen na een orkaan en om medische behandelingen te betalen.

Als het strategisch wordt gebruikt, kan een crowdfunding starten non-profitorganisaties helpen bij het opbouwen van zinvolle betrokkenheid, informatie geven over hun werk, het verspreiden van hun berichten en het uitbreiden van het aantal donateurs om hun totale financiering en impact te vergroten.

Een crowdfunding starten, is nog steeds een relatief nieuw concept en veel non-profitorganisaties staan voor dezelfde vraag wanneer ze dit voor de eerste keer overwegen. Hier zijn enkele van de meestgestelde vragen.

1. Moet mijn organisatie een crowdfunding-campagne runnen?

Een crowdfunding starten, is moeilijk en tijdrovend. Om het goed te kunnen doen, moet het echt gedragen worden door de volledige organisatie om het momentum te kunnen genereren, dat je nodig hebt voor succes. Non-profitorganisaties mogen alleen campagnes runnen die zowel de doelen van de organisatie doorgeven als de instemming van iedereen in de organisatie vóór de start krijgen. Aangezien donateurs eerder geneigd zijn om aan projecten te geven die er succesvol uitzien, is het ook handig om vroege overwinningen voor jouw campagne in te bouwen. Dat betekent dat je de vroege ondersteuning voor jouw campagne van bestaande donateurs moet garanderen door:

  • Een basis te leggen: socialiseer ten minste een paar weken voordat je deze de campagne start met jouw huidige netwerk en benoem een host-commissie voor jouw campagneteam, die zich echt verantwoordelijk voelt voor het succes van de campagne.
  • Een realistisch doel te stellen: streef ernaar om in de eerste 48 uur (via jouw bestaande netwerk) 30% van jouw doel te bereiken. En lanceer géén berichten op de social media of pas geen nieuwe publieksstrategie toe totdat die 30% of meer ook werkelijk is behaald.

Een geweldig voorbeeld van een campagne, die goed van start is gegaan, is de Rotunda Ball campagne van de Universiteit van Virginia, die werd gelanceerd met de persoonlijke vrienden en familie van het team en al meer dan een derde van zijn doel behaalde voordat het zelfs de interne lijst met lidmaatschappen van de Rotunda Ball bereikte. De campagne haalde meer dan $ 22.000 op om de historische UVA Rotunda te kunnen herstellen, wat een 200 jaar oud gebouw is dat Thomas Jefferson ontwierp als een bibliotheek in het hart van de universiteit.

2. Welke rol moeten de bestaande donateurs spelen?

Bestaande donateurs kunnen méér doen dan alleen vroeg deelnemen aan de directe financiering van een campagne. Crowdfunding versterkt de waarde van de toewijding van jouw huidige donateurs en gebruikt hun connecties om een grotere groep aanhangers te mobiliseren. Donaties van bestaande donateurs dienen als bewijs van de waarde van een organisatie, waardoor er sneller nieuwe contribuanten kunnen worden geworven onder degenen, die de beslissingen van jouw donateurs vertrouwen.

Een geweldig voorbeeld van het versterken van de huidige donaties door crowdfunding is de recente campagne van het Parkinson’s Institute and Clinical Center. De organisatie vroeg Bill Draper, donateur en prominent risicokapitaalaanbieder, om zijn jaarlijkse bijdrage via een crowdfunding-campagne publiekelijk te maken, waarbij hij beloofde om elke donatie tot $ 100.000 te verdubbelen (match funding). Het Parkinson’s Institute vroeg ook de hele familie Draper om hun persoonlijke verhalen over het leven met Parkinson op video te delen. De video’s werden op de campagnepagina geplaatst, waarbij elke video zich op een ander doelgroepsegment richtte.

De campagne werd op #GivingTuesday gelanceerd en heeft in vier dagen méér dan $ 200.000 opgehaald. Dit eerste succes inspireerde weer een ander bestuurslid om ook de donaties te gaan verdubbelen en de campagne werd afgesloten met $ 550.000, dat bij meer dan 450 donateurs was opgehaald.

3. Hoe kan ik nieuwe donateurs motiveren om via crowdfunding te gaan doneren?

Hoewel alle campagnes en donateurs natuurlijk uniek zijn, geven mensen over het algemeen om vier belangrijke redenen aan campagnes:

  • Participatie: ze willen deel uitmaken van iets dat groter is dan zijzelf.
  • Mensen: zij geven om en geloven in de mensen, die de campagne leiden en willen hen ondersteunen.
  • Doel: ze geloven in de doelstellingen van de campagne en willen helpen om deze doelen te behalen.
  • Leuk extraatje: ze willen in ruil voor hun bijdrage een beloning.

Elke succesvolle campagne gebruikt tot op zekere hoogte deze 4 punten effectief. Een geweldig voorbeeld is App Camp for Girls, een campagne om geld in te zamelen voor een nieuw non-profitkamp in Portland, waar meisjes kunnen brainstormen, ontwerpen en bouwen met iPhone-apps. App Camp concentreerde zich op het doel en de deelname van zijn financiers en bereikte in slechts drie dagen zijn doel van $ 50.000. Zich realiserend dat de vraag naar het kamp groter was dan ze zich hadden voorgesteld, vroegen de organisatoren contribuanten om locaties voor te stellen voor toekomstige kampen. Dit motiveerde de donateurs en liet ze deel uitmaken van de grotere inspanning. Uiteindelijk heeft de campagne meer dan $ 106.000 opgehaald bij meer dan 1.000 mensen.Crowdfunding Starten - Motivatie donateur

4. Zitten er behalve geld inzamelen nog andere voordelen aan crowdfunding starten?

Crowdfunding stelt non-profitorganisaties in staat om steun te krijgen van een grote verscheidenheid aan belanghebbenden, waaronder begunstigden, donateurs, bestuursleden en personeel. Het biedt ook ruimte om te testen wat verschillende groepen motiveert om te doneren. Bovendien creëert het een mogelijkheid om rechtstreeks met donateurs te kunnen communiceren en de positieve impact van hun ondersteuning te beschrijven. Steeds vaker zien we ook dat non-profitorganisaties succesvolle campagnes gebruiken als bewijs voor de vraag bij het pitchen bij stichtingen en filantropen voor grotere donaties.

Save the Children hield onlangs een crowdfunding-campagne met een populaire YouTube-beroemdheid. Dit opende een geheel nieuw, jonger netwerk van donateurs die op social media wonen en die vertrouwd zijn met online geven. En als gevolg daarvan heeft de PewDiePie-campagne meer dan $ 340.000 opgehaald bij meer dan 6.000 financiers om Save the Children te helpen kinderen van onderdak, kleding en schoolboeken te voorzien.

5. Crowdfunding Starten.. Hoe begin je?

Je kunt of je nu een nieuwe organisatie start of bestaande programma’s uitbreidt in elk stadium van jouw werk een campagne starten, maar het is wel belangrijk om tijd en moeite in de campagne te steken en haalbare doelen te stellen.

Het uitvoeren van een succesvolle campagne vergt veel voorbereiding. Non-profitorganisaties kunnen zich goed voorbereiden, door:

  • Gratis bronnen te raadplegen, zoals bijvoorbeeld Whydonate’s Crowdfunding Handleiding.
  • Spreken met andere non-profitorganisaties, die al succesvolle crowdfundingscampagnes hebben gerund.
  • Een concept-campagne samen te stellen en te delen met de teams van crowdfunding-organisaties zoals Whydonate, Indiegogo, Crowdrise en Causes om, voordat ze live gaan, feedback te krijgen

Crowdfunding is geen snelle oplossing voor de financieringsproblemen van de sociale sector, maar het is wel een steeds kritischer onderdeel van de fondsenwerving skit, waardoor non-profitorganisaties meer dan ooit verbinding kunnen maken en ondersteuning kunnen zoeken.

Meer blogs van Whydonate

Online Geld inzamelen - Whydonate

20 Simpele maar krachtige Online Geldinzamelactie Ideeën

Het komt maar zelden voor dat een hele samenleving gedwongen wordt om buiten de kaders te gaan denken, maar de huidige pandemie heeft dat wel veroorzaakt. Bedrijven van allerlei soorten en maten hebben hun bedrijfsmodel moeten aanpassen en dit geldt…
Lees meer

8 Fondsenwerving trends voor goede doelen in 2021

Sinds 2010 zijn fondsenwerving trends snel veranderd. Veel veranderingen vonden plaats door de opkomst van technologie en de groeiende impact van het internet. Anderen veranderingen houden rechtstreeks verband met de culturele en maatschappelijke verschuivingen. De non-profit / doneer industrie is…
Lees meer
Doneren als bedrijf

Doneren als bedrijf: 4 vormen van ‘Schenken als Bedrijf’

Hoewel jouw organisatie zeker bekend is met het proces van het verkrijgen van donaties van individuele supporters, ben je misschien nog niet zo goed thuis in de manieren waarop jouw non-profitorganisatie bijdragen van grotere entiteiten, van kleine bedrijven tot multinationale…
Lees meer
Giving Tuesday Whydonate

Giving Tuesday 2020: de complete toolkit voor non-profitorganisaties

Giving Tuesday, dat in 2012 werd opgericht, is een wereldwijde dag van goed doen, vrijgevigheid en solidariteit om de non-profitorganisaties in de gemeenschap te ondersteunen. Het is uitgegroeid van een eenvoudig concept tot een jaarlijks wereldwijde feestelijke dag, waaraan miljoenen…
Lees meer

Het Stappenplan om een Stichting op te richten

Het starten van een non-profit organisatie of een stichting oprichten, zal in geen geval een gemakkelijke taak zijn. Net als bij zoveel andere zaken, die de moeite waard zijn, vereist het starten van een non-profitorganisatie of een stichting beginnen kritisch…
Lees meer
Whydonate logo
Menu