Er zijn altijd wel momenten dat je tegen een goed doel of andere goede zaak aanloopt, waarvan je denkt: “Hier geef ik nu eens wel aan. Dit vind ik belangrijk!”. Prima, natuurlijk. De ontvanger is er erg blij mee, jij voelt je goed en met een beetje geluk wordt het doel van de actie bereikt. Je schrijft het geld over en dat was dat. Of misschien toch niet? Je hebt kans dat het geld van de donatie die je hebt gedaan, aftrekbaar van de belasting is. Dat is natuurlijk weer mooi meegenomen!

Geldt dat voor alle donaties?

Je snapt het al, daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Eigenlijk komt het er in grote lijnen op neer dat alleen de goede doelen die door de overheid zijn goedgekeurd hiervoor in aanmerking komen.

Hoe werkt dat dan?

Het doel waaraan jij je donatie geeft, moet een vereniging zijn of aangesloten zijn bij één van de volgende instellingen:

  • ANBI – Algemeen Nut Beogende Instellingen;
  • Culturele ANBI – Algemeen Nut Beogende Instellingen die voor tenminste 90% actief zijn op cultureel gebied;
  • Steunstichting SBBI – Stichting speciaal opgericht om geld in te zamelen ter ondersteuning van een jubileum van een SBBI op het gebied van sport en muziek.

Gewone giften, of periodieke giften aan bovenstaande instellingen en aan verenigingen zijn allen aftrekbaar, met uitzondering van:

  • Gewone giften aan verenigingen (periodieke giften dus wel);
  • Periodieke giften aan Steunstichting SBBI (gewone giften dus wel).

Ik denk dat ik in aanmerking kom voor belastingaftrek

Heb je een donatie gedaan aan een goed doel dat voldoet aan de eisen van de overheid, dan kan je dus in aanmerking komen voor belastingaftrek. Je kunt zakelijk en privé geven, dat maakt natuurlijk ook weer verschil. Op de website van de belastingdienst kan je precies zien wat de exacte voorwaarden hiervoor zijn in jouw situatie.

Het doel waar ik aan wil geven voldoet niet aan de eisen van de overheid

Als je een donatie wilt doen aan een crowdfunding-actie, dan is het heel goed mogelijk dat je die niet van de belasting af kunt trekken. Het zijn immers vaak gewone mensen zoals jij en ik, of startende ondernemers, die zo’n actie starten. Gewoon mensen die de hulp van de crowd nodig hebben. Voor hun is crowdfunding vaak de enige kans om die broodnodige medische behandeling te krijgen, of die fantastische prestatie neer te kunnen zetten, dat unieke product te ontwikkelen, of anderszins hun droom te verwezenlijken. Altijd de moeite waard dus!

Donaties belasting

Particulieren kunnen donaties via crowdfunding ontvangen zonder daarover belasting te hoeven betalen, indien:

  • Het bedrag van de individuele donaties niet hoger is dan € 2.122,00;
  • Hij of zij na ontvangst van de donaties niet de drempel voor de vermogensbelasting overschrijdt (Let op! Eigen spaargeld of ander vermogen telt ook mee!).

Voor meer informatie hierover en ook voor informatie voor bedrijven, kijk je even op de website van Whydonate, of je brengt een bezoekje aan de website van de belastingdienst.

Ik wil wel eens een goede zaak steunen

Het siert de mens als hij iets over heeft voor zijn medemens! Voor een antwoord op al je praktische vragen over het doen van donaties kan je terecht op de website van Whydonate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Top